Nyheter

På mällby Lantgård produceras nu Ägg de la mer, alltså ägg från havet. Varför heter de så? Jo, hönsen som lägger dessa ägg får ett helt unikt foder med hållbara proteiner – nämligen mussla! Att utvinna proteiner från musselkött är miljö- och klimatsmart och ger ett ägg med fantastisk kvalitet och smak. Musslan tar nämligen hand om näring som läcker ut i havet från exempelvis lantbruk, är packad med näring och nyttigheter och hjälper så vis till att motverka både övergödning av kuster och ger hönan ett foder av premium kvalitet både med avseende på miljö och ägg. Cirkulärt, hållbart och kvalitét. http://eggdelamer.com
Nyheter projekt kring fermentering och stallmiljö
Förbättring av stallklimat hos höns och kycklingar
Vi har fått medel från jordbruksverket för att testa mikrober i värphöns- och kycklingstallar. Jag är projektledare och projektet samarbetar med flera andra aktörer.
Syftet med projektet är att visa att det går att förbättra stallmiljön (och därmed djurhälsan) genom att förhindra ammoniakavgång i gödsel och ströbädd genom fermentering. Därmed minskas utsläppen och på så sätt förbättras klimatet både inomhus och utomhus. Detta blir ett regenerativt jordbruk som leder till bättre ekonomi och ökad konkurrenskraft.
Målet med projektet är att kunna visa att alla, både stora och små ekologiska producenter inom framför allt ägg- och kycklingnäringen skall kunna använda sig av fermentering för att få en förbättrad stallmiljö, bättre djurhälsa och i förlängningen en bättre jord och ett bättre klimat. Detta ger då ett hållbarare jordbruk med förbättrad lönsamhet och konkurrenskraft.
Vi är igång med fermentering, vad det gäller foder, ströbädd och gödsel. Sensorer för att mäta t ex temperatur, luftfuktighet och ammoniak är uppsatta och varje deltagare har via webben möjlighet att följa sina mätresultat dygnet runt.
Projektet har genomfört fälttester på fem olika gårdar med ekologisk fjäderfäproduktion. På var och en av fem testgårdar har foder och ströbädd behandlats med ”mikrobiella konsortiumpreparat”, såsom AveFerm i foder och RhizoFerm i ströbädd och gödsel. Kontrollgrupper har använts som jämförelse av produktionsresultat och stallklimat.
Förutom fälttesterna med mikrober har projektet testat och utvärderat innovativ mätutrustning för stallklimatet. För mätning av luft (ammoniak, koldioxid, temperatur, fukt) i våra teststallar har vi samlat in data med hjälp av sensorer. Vi har också installlerat kontrollmätningar utomhus.
Vi kan se att AveFerm påverkar fodereffektiviteten hos hönsen, vilket gjort att man kunnat sänka koncentratandelen i fodret successivt. Vi har också konstaterat snabbare uppvärpning och högre äggvikt. Behandlingen har också medfört att personal i stallarna upplever en bättre stallmiljö. Ingen förändring i djurvälfärden har rapporterats.
Behandlingen med RhizoFerm har resulterat i att personalen upplever en bättre stallmiljö och mätningar visar på lägre ammoniakhalter.
Gödsel analyser visar att mer totalkväve lagras i gödseln vid behandling med ferment.
Vi har noterat att kvalsterförekomsten har minskat vid behandling med mikrober.
Sammantaget tyder detta på att mikroberna har en positiv inverkan på både själva produktionen och i förlängningen ekonomin samt på arbets- och stallmiljö. Genom detta hoppas vi kunna bidra till ett bättre klimat.
Som ännu ett resultat kommer frågorna kring ferment och mikrober att delta i ett EIP-projekt där syftet är att få fram en unik proteinsammansättning till ekologiska fjäderfä med hjälp av utvalda specialiserade mikrober.
Läs gärna hela rapporten och våra tankar.
Projektet har avslutats 1/5-2024.
